Pomáháme učitelům lépe využívat technologie ve výuce i v další práci.
Podporujeme vzájemné učení se, spolupráci, sdílení zkušeností, nápadů, inspirací.
Vytváříme síť GEG skupin, které pořádají vzdělávací a komunitní AKCE pro učitele z okolí nebo online.

středa 20. února 2013

GEG ČR: Myšlenkové mapy online


Myšlenkové mapy rozvíjejí kreativitu, umožňují hledat souvislosti a pomáhají vizuálně zaměřeným žákům učit se. Základem je slovo/slovní spojení charakterizující celé téma, které leží uprostřed plochy. Tento prvek je pak rozveden pomocí tzv. větví, které mají zase další výběžky. Součástí myšlenkových map jsou také obrázky, barva a síla čáry, popř. šipky a popisky.

Využití ve výuce

  • zjišťování znalostí žáků o tématu - mapa může být následně doplněna jinou barvou informacemi, které se žák během výuky tématu nově dozvěděl
  • souhrnné opakování tématu/kapitoly - žáci mohou dostat připravenou mapu se základními větvemi, mají doplnit ke každé větvi určitý počet rozšíření
  • upevňování znalostí - shrnutí ve dvojicích/skupinách, společná tvorba obohatí všechny tvůrce a pomůže jim pohlédnout na téma z jiného úhlu
  • alternativa ke klasickému zápisu - snadné doplňování informací k hlavním větvím, nelineární zobrazení pomáhá vidět celek a souvislosti
  • příprava písemné tvorby (slohové práce, článku apod.) - tvorba nápadů, udržení hlavního tématu


Bubbl.us

Aplikaci lze využít i bez přihlášení. Je třeba pak exportovat vytvořenou mapu ve formátu obrázku nebo vytisknout. Pokud si přeci jen vytvoříte účet (v postranním panelu Create Account), ve verzi zdarma můžete vytvořit 3 mapy. Ty můžete publikovat online, takže je lze sdílet se spolupracovníky nebo žáky.
Ovládání probíhá vesměs pomocí myši. Kliknutím na hlavní prvek uprostřed plochy vytvoříte hlavní téma. Pomocí něj můžete vytvářet další prvky do tvaru větví - souřadné nebo podřízené zobrazení, které lze ale následně libovolně měnit. Podržením myši nad kterýmkoli prvkem pak můžete měnit další parametry - barvu prvku, velikost textu, přesun a (důležité!) přidávat propojení ve formě šipky.
Aplikace nepodporuje spolupráci s Google Drive. Nicméně můžete vyexportovaný obrázek v Google Drive pohodlně uložit. Půjde pak zobrazit nebo vložit do dokumentů nebo prezentací.
Aplikaci vyzkoušíte na https://bubbl.us/.
Pavlína


Text 2 Mind Map

K použití aplikace není potřeba přihlášení. Vytvořenou mapu je možné stáhnout jako obrázek ve formátu .jpeg nebo jako pdf. Pokud uživatel chce, může mapu sdílet přes Facebook, Twitter, nebo si ji nechat poslat na e-mail.
Vytvoření mapy je velice jednoduché, stačí jen do levého rámečku pomocí tabulátorů zadat strukturu a mapa se automaticky vytvoří po kliknutí na “Draw Mind Map”. Mapu si lze uživatelsky přizpůsobit například změnou barev nebo stylů spojovacích čar v záložce “Options”. Pomocí myši můžeme měnit pozici jednotlivých prvků.
Aplikace nepodporuje Google Drive, ale můžete si tam obrázek po stažení uložit. Aplikaci najdete na http://www.text2mindmap.com/
Markéta

Mindmapr

Další z aplikací, kde není třeba přihlášení. Vytvořenou mapu si můžete nechat uložit na svůj disk, nebo si ji nechat exportovat do obrázku a použít možnosti “Uložit obrázek jako”. Mapu si můžete nechat i vytisknout. Program je vhodný pro vytváření map větších rozměrů.
Vytvoření mapy je intuitivní, stačí zadat centrální prvek a od něj začít tvořit další myšlenky uchopením červeného kolečka a vytvořením cesty k dalšímu prvku. U písmen lze měnit barvu, velikost a styl. Je také možné měnit barvu spojovacích čar.
Aplikace nepodporuje Google Drive, ale můžete si tam obrázek po stažení uložit.
Aplikaci najdete funguje jako rozšíření Google Chrome online i offline. Naleznete ji v Chrome Web Store.
Markéta


Mindomo

K použití aplikace Mindomo je nutné přihlášení. Lze se přihlásit pomocí účtu Google, přes další profily, nebo vytvořit nový účet. Ve verzi zdarma lze vytvořit již jen 3 mapy. Lze vkládat obrázky z internetu, videa z Youtube, odkazy, komentáře a poznámky. Také je možné měnit obvyklá nastavení, jako je barva, font, tvar prvků. Vše lze ovládat myší a je možné i jednoduše měnit propojení prvků. Zajímavá je možnost importovat mapy vzniklé v jiných programech. Podporovaných formátů je celkem osm, včetně obyčejného textu. V neplacené verzi není možné vkládat obrázky a videa z počítače.
Aplikace nabízí velmi rozsáhlý prostor, takže je možné tvořit poměrně velké mapy. Možnost sbalování a rozbalování větví je při práci příjemná Zajímavou možností je i nastavení prezentace, které umožňuje nastavit “prezentační” cestu celou mapou nebo její částí.
Mapy lze sdílet s ostatními, jednoduše publikovat na svém webu nebo přímo vytisknout. Export do počítače je v neplacené verzi možný jen formou obrázků nebo textu. 
Jana


MindMeister

Pro vyzkoušení aplikace MindMeister není nutná registrace. Pokud chceme využít všechny výhody, je ale přihlášení jednoduché. Přes tlačítko Sign In v pravém horním rohu a volbu “more” dole se dostaneme na přihlášení pomocí účtu Google. Další možností je její přímé propojení s Google Diskem. Přes Vytvořit - připojit další aplikace - MindMeister. V bezplatné verzi nabízí tvorbu 3 map. Jejich počet lze zvýšit až na 13 pozváním dalších uživatelů.
Pomocí myši lze vkládat text, obrázky, ikony, odkazy, poznámky a měnit nastavení barvy, velikosti písma. Lze přidávat další relace mezi prvky pomocí šipek. Pro mapu také můžeme nastavit procházení formou prezentace. Pokud chcete vědět, co vše lze s aplikací dělat, můžete navštívit i její kanál na Youtube.
Mapu lze exportovat v několika formátech do počítače a nebo do Google disku. Mobilní verze jsou k dispozici pro Android i iPhone a iPad. 
Jana


Článek vznikl ve spolupráci v rámci GEG ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat