Pomáháme učitelům lépe využívat technologie ve výuce i v další práci.
Podporujeme vzájemné učení se, spolupráci, sdílení zkušeností, nápadů, inspirací.
Vytváříme síť GEG skupin, které pořádají vzdělávací a komunitní AKCE pro učitele z okolí nebo online.

neděle 27. ledna 2013

5 možností použití Google Sites ve školách

(Převzato s laskavým svolením autora z blogu Edunuova)


V předchozím příspěvku jsem krátce popsal možnosti publikování učebních materiálů na internetu. Jednou z těchto variant byly i Google Sites. Na webu Free Technology for Teachers byl v roce 2012 uveřejněn článek "5 Ways to Use Google Sites in Schools". Mimochodem šlo o nejpopulárnější příspěvek loňského roku. Vše tedy krásně zapadá dohromady a my se můžeme inspirovat jeho autorem Richard Byrne.

Portál Free Technology for Teachers se Google Sites věnuje i v sekci Google Sites for Teachers. Autor článku přišel na níže popsaných 5 způsobů při vedení kurzů a workshopů pro učitele v jejichž rámci jim pomáhal k založení nebo zlepšení vlastních webových stránek na Google Sites.
5 možností použití Google Sites ve školách
  1. Jako Wiki. Google Sites mohou být použity jako Wiki pokud sdílíte web s ostatními a pozvete je k tomu, aby se stali také autory. Jako učitel můžete založit web a poté přidat své studenty jako vlastníky ("Je vlastníkem"), tzn. že mohou přidávat nové podstránky. Druhou možností je "Může upravovat", kdy studenti již založené stránky mohou pouze upravovat. Tyto možnosti lze nastavit i jednotlivě u nově vytvořených stránek.  
  2. Jako digitální portfolio. Google Sites mohou být používany studenty k vytváření digitálních portfolií obsahující jejich nejlepší práce a úspěchy. Učitelé by měli také zvážit vytvoření digitálního portfolia svých nejlepších plánů hodin, pověření a odkazů na začlenění při podávání žádosti o učitelská místa.
  3. Jako digitální úložiště souborů. Pokud máte PDF soubory, Word soubory nebo jiné dokumenty, které chcete, aby si je vaši studenti mohli snadno stáhnout, zvažte použití Google Sites - "Povolit přílohy". Tyto soubory jsou pak snadno přístupné. Výbornou funkcí je také to, že lze nastavit, kdo má ke stránkám přístup.
  4. Jako blog. Lze použít šablony, které jsou vytvořeny přesně pro Váš blog. Vytvořte si třídní blog a pište společně se svými studenty.
  5. Jako webové stránky. Na první pohled nejzřejmější možnost je ponechána na poslední bod. Pokud potřebujete vytvořit místo, kde mohou rodiče a studenti přijít a najít důležité informace o vašem kurzu nebo o celé vaší školy, tak Google Sites poskytují všechny nutné nástroje. Můžete kombinovat všechny výše zmíněné možnosti. Dobrou funkcí je např. možnost přidání Google Kalendáře na stránky apod..
A jak může web vypadat, když je vytvořen v Google Sites? Třeba jako tento projektu Pro-Learn.

Žádné komentáře:

Okomentovat