Pomáháme učitelům lépe využívat technologie ve výuce i v další práci.
Podporujeme vzájemné učení se, spolupráci, sdílení zkušeností, nápadů, inspirací.
Vytváříme síť GEG skupin, které pořádají vzdělávací a komunitní AKCE pro učitele z okolí nebo online.

pondělí 22. července 2013

Knihy Google Play: obchod i úložiště

Včera spuštěná česká verze Knihy Google Play se dá samozřejmě využít i pro vzdělávání. Primárně má sice tato služba sloužit jako prodejní kanál pro vydavatele, ale můžeme ji použít jako úložiště pro tisícovku vlastních e-knih ve formátu PDF nebo EPUB.

Ke e-knihám z Knih Google Play můžete přistupovat v různých zařízeních s OS Android nebo iOS (iPad, iPhone a iPod Touch) nebo v prohlížeči v počítači. Nezáleží na tom, kde své knihy čtete – pokud jste připojeni k síti (prostřednictvím Wi-Fi nebo datového připojení v zařízení), je automaticky zaznamenáno rozečtené místo, abyste se k němu mohli příště vrátit.

Úložiště knih ale není u Google nic nového, již před více než čtyřmi lety jsme na České škole psali o vyhledávači a úložišti Google Books Search. Projekt samotný začal v roce 2004, kdy bylo zahájeno skenování přibližně 15 milionů knih z největších amerických knihoven - knihovny Michiganské university, Harwardská univerzitní knihovny, Standfordská Green library, Oxfordské Bodleian Library a Newyorské veřejné knihovny. Projekt byl později nabídnut i vydavatelům a objevily se v něm například i celé ročníky časopisů. Ty všechny si můžete ve službě Knihy Google Play prohlížet, velké množství z nich bezplatně.


Pro školy, učitele i žáky je důležité, že do Knih Google Play lze v současné době lze nahrávat soubory ve formátu EPUB a PDF:
  • Na svůj účet můžete nahrát až 1000 souborů.
  • Soubory mohou být ve velikosti do 50 MB.
  • Některé druhy obsahu (například zvuk nebo videa) nemusí být podporovány.
  • Soubory s ochranou DRM nejsou podporovány.
Nahrané soubory si můžete prohlížet na všech podporovaných zařízeních, stejně jako zakoupené soubory. Takto například vypadají do služby nahrané soubory PDF s doporučenou četbou:


Součástí Knih Google Play je i jednoduchý prohlížeč e-knih:


Pro prohlížeč Chrome je k dispozici v Internetovém obchodu Chrome aplikace umožňují čtení off-line:










Žádné komentáře:

Okomentovat